Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Съпругът на Гинка Върбакова е бил обект на разследване, но производството срещу него е прекратено

Инспекторатът към прокуратурата ще разгледа случая с изказването на прокурор Недялка Попова

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров информира, че съпругът на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова е бил обект на разследване, но производството срещу него е прекратено:

"Самото производство срещу останалите лица от групата е продължило с обвинителен акт, който е внесен в Специализираната прокуратура".

Инспекторатът към прокуратурата ще разгледа случая с изказването на Недялка Попова, която е наблюдаващ прокурор по делото за проповядване на религиозна омраза срещу Ахмед Муса и 12 проповедници в Пазарджик. В интервю преди дни тя заяви, че "когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена". Изказването на Попова е в интервю за местен вестник, а Сотир Цацаров го определи като "недопустимо", затова случаят ще бъде разследван, обясни главният прокурор:

"За мен подобни изявления са изключително недопустими и то особено когато са направени от прокурор. Нещо повече – функцията на прокурора е да осъществява обвинението в наказателното производство, но не и да прави изявления, които противопоставят българските граждани на религиозна основа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени