Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Технически проблем може да доведе до нарушения в графика на полетите от и за България

Снимка: БГНЕС

Технически проблем в агенция "Евроконтрол“, която управлява въздушния трафик в Европа, може да доведе до нарушения в графика на полетите от и за България, предупредиха от пресслужбата на летище София.

От "Евроконтрол" уверяват, че проблемът не засяга сигурността на пътуващите и ще бъде отстранен тази вечер. Но предупредиха, че половината от полетите могат да закъснеят.

"Днес се очакват 29 500 полета в европейската мрежа. Приблизително половината от тях могат да имат известно закъснение заради срив в системата", се казва в съобщението на "Евроконтрол".

Летище София беше сред аеропортите на континента, които предупредиха за проблеми и посъветваха пътниците да проверят полетите си. На сайта на летището вече са обявени закъснения за кацащи самолети тази вечер от Барселона, Бирмингам, Лисабон, Мюнхен и Цюрих.

"Не сме имали нещо подобно преди", заяви говорител на "Евроконтрол" пред агенция Франс прес.

Сривът става ден след празниците за Великден на западните църкви, когато много хора пътуват. Той съвпадна с голямата стачка в жп транспорта във Франция и на френската авиокомпания "Ер Франс", заради която бе отменен полет от София.

Летището в Брюксел ограничи излитащите полети до 10 на час, а по принцип те са 650 за денонощие. Оживеният аеропорт Схипхол на Амстердам обяви, че са възможни последствия за заминаващите.

Освен София пътниците си предупредиха още летището на Хелзинки, Прага, Копенхаген.

"Евроконтрол" съобщи, че проблемът е в системата, която следи и управлява исканията за полети над континента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени