Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха промените в НК, свързани с домашното насилие

| обновено на 04.04.18 в 10:33
Снимка: Ани Петрова, БНР

Със 152 гласа "за" и само един въздържал се бяха приети промените в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие.

Тодор Байчев от БСП, които са и вносители на поправките, обясни, че основната им цел е превенция, а това става чрез:

„Изкореняване на стереотипи, че слабият в семейството е малоценен и подчинен на по-силния, и трябва да се знае мястото, без значение на неговата възраст и пол“.

Управляващите обявиха, че подкрепят законопроекта, но имат забележки и ще внесат поправки преди второ четене. Най-проблемна се оказа забраната подалият жалба да я оттегли. Християн Митев от „Обединени патриоти“ обясни:

„Би следвало, след като едно лице може да инициира едно производство, то да има и кореспондиращо право да го прекрати в случаите, в които са настъпили процеси, в които имаме по една или друга причина някакво подобряване на отношенията между тъжителя и подсъдимия“.

Промените предвиждат нанасянето на средна телесна повреда от близък роднина или съпруг да се третира не като престъпление от частен, а от общ характер. В тези случаи наказателното производство ще се образува от жалба на пострадалия до прокуратурата, а не до съда, и няма да може да бъде оттегляна от подалото я лице. В мотивите на вносителите е записано, че това е в интерес на жалващите се, защото ще помогне за събирането на доказателства за престъплението. Сега пострадалият трудно организира обвинението си поради близост с извършителя и свързаните с това зависимост и страх. Създава се квалифициран, по-тежко наказуем, състав на престъпление при осуетяване на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие, като се въвежда хипотезата за рецидив. Увеличават се наказанията – до 5 години затвор. Досега санкцията бе до 3 години лишаване от свобода или глоба.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна