Препоръките към хората на диета обикновено са да намалят количествата на въглехидратите в храната си. Канадски учени обаче установиха, че макаронените изделия помагат за отслабване, предаде БТА.
Ако човек яде три порции от тази основна италианска храна седмично, ще отслабне половин килограм за 12 седмици, твърдят лекари от болницата „Сейнт Майкъл“ в Торонто, съобщи в. „Дейли мейл“.
За разлика от повечето въглехидрати, макаронените изделия имат нисък гликемичен индекс и затова не предизвикват резки промени в кръвната захар. От предишни изследвания е известно, че храните с нисък гликемичен индекс засищат повече. С тях гладът настъпва по-късно и затова помагат да бъде ограничен приемът на калории.
„Като претегляме данните, можем да кажем уверено, че пастата няма вреден ефект за теглото, когато се консумира в рамките на здравословен хранителен режим“, каза ръководителят на изследването д-р Джон Сивънпайпър.
Канадските учени са анализирали данните за 2448 души от 29 изследвания, сравняващи ефекта от макаронените изделия спрямо другите въглехидрати.