Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение на Русия за ново съвместно разследване по случая "Скрипал" бе отхвърлено от ръководния орган на ОЗХО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че предложението на Москва за ново съвместно разследване на случая "Скрипал" беше отхвърлено на заседанието на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия, броят на въздържалите се от гласуване страни показва неловкост към позицията на Великобритания. Това заяви руският постоянен представител в Организацията Александър Шулгин, цитиран от Асошиейтед прес.

 Руското предложение за съвместно разследване на Москва и Лондон беше отхвърлено с 15 на 6 гласа, а 17 страни се въздържаха. В гласуването участваха 38 от 41 страни членки на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Шулгин коментира, че "над половината членове на Изпълнителния съвет са отказали да подкрепят позицията на Съединените щати и Великобритания".

Вашингтон експулсира 60 руски дипломати, в знак на солидарност с Великобритания в аферата с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март.

Междувременно британският външен министър Борис Джонсън приветства отхвърлянето на Русия за ново съвместно разследване, предаде Ройтерс. Русия цели "да затъмни истината и да обърка обществото", се казва в изявлението на Джонсън. По думите му международната общност още веднъж е прозряла тази тактика и енергично е отразила опитите на Русия да извади от релси правилния международен процес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна