Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският дефицит на САЩ се разшири през февруари до 10-годишен връх от 57,6 млрд. долара

През февруари международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги нарасна за шести пореден месец, достигайки най-високо ниво от близо десет години насам при рекордни нива както на вноса, така и на износа, показват данни на Департамента по търговия.

Само в рамките на февруари американският търговски дефицит се разшири с нови 1,6% до 57,59 млрд. долара от 56,665 млрд. долара в началото на годината. Това представлява трайно нарастване на дефицита за шести пореден месец и негово най-високо ниво от октомври 2008-а година насам.

Любопитно е да се отбележи, че година по-рано - точно в началото на управленския мандат на президента Доналд Тръмп - търговският дефицит на САЩ беше с цели 24% по-малък и в размер на 45,9 млрд. долара.

Американският внос и износ през февруари се повишиха с по 1,7%, достигайки рекордни нива съответно от 262,04 млрд. долара и от 204,445 млрд. долара.

За първите два месеца на настоящата година вносът в САЩ се увеличи с 9,1% спрямо същия период на 2017-а, докато износът нарасна с 5,9%, като търговският дефицит се разшири с 22,7% на годишна база. Солидното увеличаване на международната търговия на САЩ със стоки и услуги отразява доброто представяне както на търсенето в американската икономика, така и в световен план.

Търговският дефицит на САЩ с Китай продължава да бъде най-голям и в размер на 34,7 млрд. долара, дефицитът с Европейския съюз - в размер на 15,3 млрд. долара (от които 6,7 млрд. долара негативен баланс с Германия), докато дефицитът с Мексико беше в размер на 6,6 млрд. долара, а с Япония - 6,0 млрд. долара.

Днешният доклад на Департамента по търговия представлява моментна снимка на търговските взаимоотношения на САЩ точно преди президентът Доналд Тръмп да обяви въвеждане на нови митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий.

Именно големият търговски дефицит е причина за сериозният конфликт между Тръмп и ключови търговски партньори на САЩ. Този конфликт представлява потенциална заплаха за глобалната икономика, която бележи най-добро темпо на растеж в рамките на последното десетилетие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна