Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай ще отвърне "на всяка цена" на заплахите за нови търговски тарифи от страна на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай предупреди, че ще отвърне "на всяка цена" с нови мерки, за да защити интересите си, ако Съединените щати продължават да се придържат към протекционистките политики, след като президентът Доналд Тръмп заплаши с допълнителни мита в размер на 100 млрд. долара, задълбочавайки по този начин търговския спор между двете най-големи икономики в света.

В отговор на последното изявление на Тръмп, китайското министерство на търговията повтори за сетен път, че Китай не се страхува от търговска война, въпреки че не желае да се въвлича в подобен спор и заяви, че конфликтът е бил провокиран от САЩ.

"Ако Съединените щати не вземат под внимание възраженията на Китай и на международната общност и продължават едностранчиво да провеждат политики на търговски протекционизъм, китайската страна ще се бори решително до край и на всяка цена", посочи министерски говорител, цитирайки официално изявление, публикувано на уебсайта на Министерството на икономиката, съобщава агенция Ройтерс.

По-рано в петък китайските държавни медии критикуваха остро заплахата на Доналд Тръмп за предпримане на по-нататъшни търговски мерки, определяйки ѝ я като "абсурдна". Това стана факт, след като президентът на САЩ нареди на търговските официални представители да определят митнически тарифи за нов диапазон от китайски стоки, подлежащи на внос, за 100 млрд. долара, което ескалира допълнително и без това разрастващия се търговски спор между двете водещи световни икономики.

"Последното сплашване отразява дълбоката арогантност на някои американски елити в отношението им към Китай", се посочва в днешен редакционен коментар на водещата китайската държавна медия Global Times.

Междувременно Ройтерс цитира анализатори от "Оксфорд Икономикс", които предупредиха, че една цялостна търговска война ще има вредни последици.

"Важно е, че тези заплашителни тарифи все пак ще бъдат обект на преговори и следователно не трябва да се считат за окончателни", написаха анализаторите на компанията.

"Цялостна търговска война обаче може да има сериозни негативни ефекти. САЩ и Китай ще претърпят значително забавяне на растежа на реалния брутен вътрешен продукт, равняващ се на обща загуба от около едни процентен пункт" и ще намали глобалният икономически растеж до 2,5% през 2019 година спрямо основния прогнозен сценарий на "Оксфорд Икономикс" за растеж от 3 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна