Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика събота е, посрещнахме Благодатния огън от Ерусалим

| обновено на 07.04.18 в 20:05
Слизането на Благодатния огън на Гроба Господен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е Велика събота - денят, който църквата прославя като най-благословения.

С него се отбелязва края на Страстната седмица и Великия пост. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над дявола и смъртта.

На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в ада. Праведният Йосиф положил тялото му в гроб в близост до Разпятието, разказва отец Антоний Милушев от патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

„На гроба се слага един огромен камък с двама войници постоянна стража. Първосвещениците са знаели, че според писанията Христос трябва да възкръсне в третия ден. От това са се опасявали – учениците му да не откраднат тялото, за да кажат: „Ето, Той възкръсна“.

Евангелските разказват, че ангел преместил тежкия камък и показал празния гроб, с което била разпространена вестта за Христовото Възкресение. Тази новина миряните очакват с радост.

„Това е смисълът на тези празници – да съпреживеем страданията и съответно Възкресението и радостта на Господа. Това е най-великото събитие, което се е случвало някога в света. То е нещо, което не може да се опише…“, споделят миряни.

Сутринта в църквите беше отслужена Василиева литургия, в която има специално песнопение, акцентиращо върху покоя и очакването, обясни отец Иван Марински от катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ в град Смолян.

"За да разберем по-добре така наречената Велика събота, трябва да се върнем към тази, библейската история за сътворението на света, съгласно която Бог сътворява света за 6 дни, а в седмия ден, който съгласно юдейската традиция е съботният ден, той си почива от всички свои дела. По същия начин и днес ние в християнската перспектива считаме, че всъщност Христос в този ден е завършил своята земна мисия и почивайки погребан в недрата на Земята, всъщност това е неговият седми ден, в който той завършва тази мисия, с която е изпратен на Земята и в крайна сметка цялото творение днес, цялата Вселена тръпне в това очакване на онова нещо, което ще се случи, което е свързано изцяло с Възкресението и с пропукването на принципите на този свят, защото смъртта ще бъде победена".

Православните християни вярват, че сам Бог изпраща Свещения огън на Страстна събота в храма "Възкресение Христово", построен върху Божия гроб в Ерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Така Бог уверява, утвърждава, укрепва и във вярата милионите вярващи по целия свят, казва митрополит Антоний.

„Радостни и щастливи сме, че можем тази година да се удостоим с тази велика благодат – да донесем частица от Благодатния огън в България, та да благословим целокупния български народ, да насърчим във вярата всички вярващи християни. Ще има делегация от Македонската православна църква. За пръв път тази година ще получат Благодатния огън от Българската православна църква -именно от нашата делегация, която пристига с Божията помощ от Ерусалим, и да се възрадваме всички и да прославим славното Христово Възкресение.“


Благодатният огън слезе в църквата на Божи гроб в Ерусалим. Хиляди хора от цял свят се бяха събрали в и около параклиса в очакване на тайнството. 
Както всяка година, на Велика събота свещеният огън слезе от купола на храма по време на молитвата на Ерусалимския патриарх Теофил Трети. 
Православните християни вярват, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин, а в първите минути след запалването пламъкът не излъчва топлина и не изгаря.

Пламък от Благодатния огън пристигна в България със самолет от Ерусалим. Донесе го Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний, който оглавяваше българската църковна делегация в Светия град. Огънят ще бъде изпратен до всички епархии на Българската правосланта църква за богослуженията по повод настъпващия празник Възкресение Христово:
"Пасхален поздрав от Светата земя с благодатта на Благодатния огън, който и тази година по божия любов и милост слезна над всички христяни, които в молитва с трепет го очакваха. Искам да благопожелая христова възкресна радост в сърцата, светлина в техните умове, божия благодат, просперитет, добруване и преуспяване на нашия български народ."

След пристигането си в София, огънят ще се съхранява в Синодния параклис, където го чакат миряни за да го занесат до своите енорийски църкви. След 23 часа с литийно шествие Свещенният огън ще бъде отнесен и в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за Пасхалното богослужение.
За първа година от София Благодатният огън ще бъде занесен и в православните храмове в Македония от представители на Македонската православни църква. 
"Аз съм митополит Иларион на Брегалничката епархия в Македонската православна църква. Тази благодат за хората е много тържествена, пасхална и радостна, тъкй като с това Бог показва своята милост. Искам да му благодаря на негово светейшество патриарх Неофит, на архиереите на Българскта православна църква за показаната любов и за подадената ръка. Както светият апостол и евангелист Йоан казва: "Този, който има любов в себе си, Бог пребивава в него и той в Бога.""
Иван Щътов, абитуриент в Пловдивската духовна семинария ще донесе Благодатния огън за Пловдивска епархия. Той е избран сред съучениците си за отличните резултати, които е показал през петгодишния си курс на обучение в духовното училище. 
За първи път ученик от Семинарията ще носи Небесния огън в Пловдивската епархия. Иван и отец Добромир Костов - ректор на Духовната семинария, отпътуваха до София с благословлението на митрополит Николай. Преди 11 години именно той подстригва за ипонодякон отличният ученик, тогава едва 8-годишен: "Чувствам се много радостен, много се вълнувам. Като разбрах новината от отец-ректора, трудно заспивах. Тази отговорност е много голяма, която ми се отдава да взема светинята - Благодатният огън, който идва от Ерусалим".
Иван е внук на духовник. Неговият дядо - отец Иван Щътов е свещеник в храма "Успение Богородично" в град Куклен. Двамата са заедно в Божия дом от невръстните години на младежа, който вече е начертал своя път: "Оттук нататък ме очаква 4 години обучение в Пловдивската духовна академия и след това, ако е рекъл Бог, да приема свещеничеството".
Посрещането на Небесния огън, пренесен до Пловдивската митрополитска църква "Света Марина" от Иван и отец Добромир, ще стане около 21.00 часа и по традиция ще бъде огласено с тържествен камбанен звън: "Пожелавам на всички да посрещнат Празника на Празниците - Светлото Христово Възкресение, и мир и благополучие във всяко семейство".

В 23 часа и 30 минути започва отслужването на Полунощница с Утреня и Златоустова Литургия. Патриарх Неофит ще оглави  богослужението в храма "Свети Александър Невски". Той ще бъде посрещнат с празнично биене на камбаните. 

Програма "Хоризонт" ще предава пряко службата.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна