Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан печели трети пореден мандат, взема две трети от местата в парламента

| обновено на 09.04.18 в 10:50
Виктор Орбан говори пред симпатизанти в Будапеща късно в неделя, след като частичните резултати показаха, че партията му печели убедителна победа, а той- нов мандат като премиер.
Снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан печели трети пореден мандат след изборите в неделя, като предварителните резултати показват, че е получил мнозинство от две трети в парламента, съобщи Ройтерс.

„Спечелихме, Унгария постигна велика победа“, заяви десноцентристът Орбан пред симпатизанти. „Зад нас остана голяма битка, спечелихме важна победа, която ни дава шанс да защитим Унгария“, каза премиерът, който изгради кампанията си върху борбата срещу миграцията. Той допълни, че високата избирателна активност е отхвърлила всички съмнения към властта.

Преброяването на 93% от бюлетините показва, че ФИДЕС на Орбан получава 133 депутати в 199-местния парламент. Втора остава крайнодясната „Йоббик“( „Движение за по-добра Унгария“), която напоследък се придвижва към центъра, с 26 депутати, трети са социалистите с 20 места. В парламента влизат още две малки леви - „Демократическа коалиция“ на Ференц Дюрчани и „Политиката може да бъде друга“, съответно с 9 и 8 депутати.

Това означава, че Орбан за трети пореден път ще има мнозинство от две трети в парламента, което му позволява да променя конституцията. И то при активност на избирателите от близо 70 процента - повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори.

В победната си реч Орбан благодари за подкрепата на Ярослав Качински - лидера на управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“. Двете политически сили гледат една на друга като на съюзници в битката им срещу институции на Евросъюза, които ги заплашват с глоби и други наказания заради неспазване на общите политики в областта на миграцията и върховенството на закона.

Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен и холандският ѝ партньор Хеерт Вилдерс бързо поздравиха в туитър Орбан, след като резултатите станаха ясни.

Силната победа на Орбан (54 г.) може да окрили други националисти в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, както и за очертае по-ясно различията в 28-членния ЕС, посочва Ройтерс.

Като премиер той ограничи правомощията на Конституционния съд, засили контрола над медиите и назначи лоялни хора на ключови позиции. Постигна успехи в икономиката, като постави под контрол бюджетния дефицит, намали безработицата, а БВП бележи растеж.

При закриване на изборната си кампания в петък Орбан обеща да защити страната си от мюсюлманската миграция, като каза: „Миграцията е като ръжда, която бавно, но сигурно ще погълне Унгария“.

Критиците му твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна