Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията за забрана на химическите оръжия проверява данните за химическа атака в Дума

Руски военни не са открили следи от химическо оръжие в сирийския град Дума, обяви руският външен министър

| обновено на 09.04.18 в 15:02
Снимка: / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията за забрана на химическите оръжия проверява от всички достъпни източници информацията за евентуално използване на отровно вещество в сирийския град Дума, съобщи директорът на организацията Ахмет Узюмджю. По думите му, заключенията ще бъдат предоставени на държавите, подписали Конвенцията за забрана на химическите оръжия. 

Десетки загинаха при предполагаемата химическа атака в събота, за която Западът обвинява режима в Дамаск. Днес Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно заради случая.

Руски военни не са открили следи от химическо оръжие в сирийския град Дума, обяви руският външен министър Сергей Лавров:
"Нашите военни, но и сирийското правителство, нееднократно ни предупреждаваха, че се готви провокация, за да може властите в Дамаск да бъдат обвинени, че са използвали химическо оръжие срещу цивилни", каза Сергей Лавров

С позиция по случая излезе и българското МВнР. В нея се казва, че: "Подобна атака срещу цивилни, включително деца, е тежко нарушение на международното хуманитарно право".

Междувременно все още няма официално потвърждение от страна на Израел, че негови самолети са атакували вчера сирийска въздушна база, при което загинаха 14 души. Такова твърдение направиха от руското министерство на отбраната и правителството на Сирия. Руската страна съобщава, че израелските самолети са нанесли ударите от ливанското въздушно пространство и че сирийската противовъздушна отбрана е свалила пет от осемте изстреляни ракети.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна