Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снеговалежът на Антарктида се е увеличил с 10% за 200 години

Д-р Лиз Томас проучва ледената кора, за да установи количеството сняг, което е валяло през последните столетия
Снимка: Британско антарктическо дружество

Снеговалежът на Антарктида се е увеличил през изминалите 200 години до 10%, сочи проучване на Британското антарктическо дружество, съобщи агенция ЮПИ.

То показва, че на Ледения континент за този период са паднали 272 милиарда тона сняг. Това е двойното количество вода, намиращо се днес в Мъртво море. Това количеството вода може да покрие цяла Нова Зеландия с дълбочина един метър.

Изводите се базират на анализа на ледената покривка на 79 места на Ледения континент. Те показват, че в периода 1800-2010 валежите на сняг се увеличавали средно със 7 млрд. тона на десетилетие, а за периода след 1900 г. - с 14 млрд. тона на десетилетие.

Най-голям принос за това има Антарктическият полуостров – около 75%, където валежите в периода 2001-2010 г. били със 123 млрд. тона повече в сравнение с първото десетилетие на XIX век.

Д-р Лиз Томас – водещият учен в проучването, заяви, че то показва необходимостта от задълбочено изследване на влиянието на Антарктида върху глобалното морско ниво, включително каква роля играе балансът между загубата на лед и увеличаването на снеговалежите на континента.

„Когато загубата на лед не се компенсира от валежите, тогава морското ниво се повишава. Сателитните наблюдения ни дават картина само 20 години назад. Анализът на ледената кора ни позволява да възстановим снеговалежите за последните няколкостотин години“, казва д-р Томас.

Би Би Си посочва, че анализът на кората, включително на водородния прекис (диводороден пероксид) в нея позволява не сама да се определи кога е паднал снегът, но и какви са били валежите. Водородният прекис се образува в атмосферата, когато водата се изпарява под слънчева светлина.

„Според теорията, когато Антарктида се затопля, атмосферата би трябвало да става по-влажна, което от своя страна води до повече валежи. Проучването ни показва, че това вече се случва“, казва д-р Томас.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени