Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип от астрономи опроверга "осветяването" на тъмната материя

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Международен екип от астрономи под ръководството на Ричард Маси от университета в Дърам, Англия, опроверга "осветяването" на тъмната материя, т.е.  съществуването на негравитационно взаимодействие между отделни струпвания на невидимо вещество, съобщи сайтът "Лента".

През април 2015 г. астрономи оповестиха, че открили признаци за негравитационно взаимодействие в тъмна материя в галактичен куп, който се намира на разстояние 1,3 милиарда светлинни години от Земята. Учените изследвали разпределението на масата в четирите сблъскващи се галактики. Предполага се, че в центровете на галактиките има хало от тъмна материя. Именно с него се обяснява кръговото движение на звезди около ядрото на галактиката.

В настоящото изследване астрономи използвали мрежата от радиотелескопи АЛМА и телескопа VLT в Чили. Оказало се, че местоположението на халото в галактиките съответства на модел, според който тъмната материя взаимодейства единствено посредством гравитацията. По преценки на астрофизиците, тъмната материя съставлява 22% от цялата маса на Вселената, други 74% се падат на тъмната енергия, а останалият дял - на видимото вещество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени