Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима млади поети в литературния салон на "Петното"

Трима млади поети ще бъдат представени таи вечер  в литературния салон Spirt&Spirit в  клуб "Петното на Роршах". 

Пред взискателната пловдивска публика ще се изправят Георги Гаврилов, Христо Мухтанов и Виолета Кунева.

Вече четвърти сезон Роберт Леви всеки месец представя по един български поет пред публика в проекта "Поети в кадър". 

Започнал като предаване в малка кабелна телевизия, този проект стартира с по-известни имена, но все по-често представя по-млади поети, които по-трудно стигат до публиката. 

Проектът „Поети в кадър“ започна като телевизионно предаване с идеята да направим 5-минутни портрети на български поети. Подбрах ги аз според собствения си вкус, като ситуацията беше такава, че можех да поканя само софийски поети. След това малката кабелна телевизия спря да излъчва и аз го прехвърлих „на живо“ в едно пространство, което се нарича  „Читалище.То“. Това заяви авторът на проекта Роберт Леви.

Всеки месец, обикновено последния петък, аз представям пред публика по един поет. В края на годината събирам всички участници през сезона на голямо четене в популярен столичен бар. Засега само един извънстоличен поет ми е гостувал, за мое съжаление – Ина Иванова от Пловдив.

Тази вечер пред пловдивска публика ще представим Христо Мухтанов от Лясковец. Той работи като счетоводител, но най-точното определение за него е, че е фин поет.

Виолета Кунева все още не е издала своята първа книга, но има вече достатъчно публикации и е много интересен и оригинален поет – юрист.

Георги Гавраилов пък преподава физика в СУ „Климент Охридски“, но е носител на няколко много интересни награди за поезия. Той основа „Хралупата“ – друго интересно пространство за поезия срещу НАТФИЗ и буквално всеки ден тази седмица там има събитие.

Проектът леко се разрасна и вече освен в последния петък от месеца, вече имаме през понеделник  събитие. Предстои да представим Ангелина Александрова, Аглика Дионисиева, но месец май ще бъде много наситен.

Пишете, пишете. България има нужда от своите поети, заяви още Робър Леви.

Чуйте повече от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна