Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на „Гленкор“ напуска „Русал“ заради санкциите на САЩ

Президентът на швейцарски гигант „Гленкор“ Айвън Глазенберг напусна Борда на директорите на включения в списъка със санкциите на САЩ руски алуминиев гигант „Русал“, съобщава БГНЕС.

„Глазенберг напусна поста директор на „Русал“, се казва в съобщението на „Гленкор“.

Също така трейдърът обърна внимание, че „Гленкор“ има различни договори с „Русал“ за покупката на алуминий и глинозем. „Гленкор“ е задължен да спазва санкциите, когато прави бизнес и ще предприеме всички необходими мерки за смекчаването на всякакви рискове за бизнеса. „Гленкор“ все още оценява позицията си по своите договори с „Русал“, но отбелязва, че материалната ценност на тези договори е несъществена“, се подчертава в съобщението.

Трябва да се има предвид, че англо-швейцарският минно-добивен гигант притежава близо 9% от акциите в "Русал", като неговият президент Айвън Глазенберг участваше в Борда на директорите на руската компания за производство на алуминий от 2007-а година насам.

"Гленкор", която преди време подписа необвързващо споразумение с компанията EN+ Group (притежаваща 48% от капитала на "Русал") за размяна на нейните акции в "Русал" за глобални депозитарни разписки на EN+ Group, също така обяви, че повече няма да пристъпва към осъществяване на тази сделка.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна