Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат реформата в затворите при правосъдния министър

| обновено на 11.04.18 в 15:26
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Цецка Цачева разговаря с представители на Синдиката на служителите в затворите и синдикат "Охрана". Разговорите целят разпределяне на предвидените 15 млн лева, които надзиратели и съдебна охрана получиха след няколкомесечни протести. 

Синдикати и ръководство на министерство на правосъдието трябва да уточнят как да се разпределят така средствата, че да бъдат и изравнени възнагражденията на униформените от министерство на правосъдието с тези на полицаи и военни, но средствата, според предварителните анонси, се обсъждат и мерките, обявени вчера от министър Цецка Цачева с кризата с двамата рецидивисти, които напуснаха безпроблемно Централния софийски затвор миналия вторник. 

Резултатите от тази проверка се чакат утре, а вчера синдикатите настояха за публичност и за поемане на отговорност на равнище, различни от тези на редовите надзиратели. 

Две работни групи в правосъдното министерство ще работят за оптимизиране на щата в затворите и подобряването на техническите средства за охрана. Това заяви в предаването "Преди всички" правосъдният министър Цецка Цачева.

„В момента се извършват ремонтни дейности, преустройват се арести, помещения за арести в рамките на затвора, извършва се немалко дейност, но просто периодът е такъв, че заложеното сега се реализира“.

Според Цачева конкретният случай не трябва да пречи на диалога със синдикатите на надзирателите.

„Не бива този инцидент да се смесва с един диалог със синдикатите, който върви от есента на миналата година, с опитите на политическото ръководство на министерството и ГД "Изпълнение на наказанията" чрез собствени сили и средства, това, което държавата ни е отпуснала в рамките на бюджета, да реорганизираме системата, така че да имаме по-добър контрол“.

По-рано Цветан Михайлов от Синдиката на надзирателите изрази надежда, че днес синдикалистите ще бъдат информирани за набелязаните от министерството конкретни мерки.

„Да обсъдим разпределението на отпуснатите 15 милиона от МС с оглед на факта, че и това увеличение по-скоро има за цел да потуши напрежението за известен период от време. Недоволството съществува, трудно може да бъде преодоляно с една мярка и в дългосрочен план цели по-скоро служителите да не се озлобяват повече“, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна