Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стремително обезценяване на рублата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на днешната търговия на Московската борса доларът поскъпна до над 64 рубли за първи път от декември 2016. Рублата поевтиня спрямо еврото до дъното от март същата година – повече от 80 рубли за едно евро.

Стремителното обезценяване на руската национална валута се наблюдава трети ден. Експертите обвързват падането на рублата и масовата разпродажба на руски ценни книжа с въведените миналия петък нови американски санкции срещу Москва. Тогава в черния списък бяха включени 38 бизнесмени, чиновници, частни компании и държавни структури. Натиск върху пазарите оказва и ескалацията на напрежението около Сирия, съобщава вестник „Коммерсантъ“.

Руският министър на финансите Антон Силуанов увери, че властите ще задействат целия наличен инструментариум за ограничаване на последиците от новите санкции и други възможни негативни събития както върху предприятията, така и върху финансовите пазари. Министърът на икономиката Максим Орешкин определи случващото се като добър тест за макроикономическата конструкция, изграждана от правителството и Централната банка през последните години. Орешкин беше категоричен, че макроикономиката и финансовите пазари ще издържат на натиска.

По-рано днес щатският долар поскъпна за кратко до 64,74 рубли, което е най-ниското ниво за руската валута от ноември 2016-а година. Последва париране на част от първоначалните печалби, като зелените пари вече се търгуват малко над 64,00 нивото с поскъпване за деня от 1,5%. В рамките на предходните два дена на търговия руската рубла се обезцени с общо над 8%, като в понеделник тя се понижи с около 4%, а във вторник с 4,4 на сто.

Спрямо еврото, руската валута се понижава с нови 2,4% към 79,75 рубли, като по-рано в сряда единната европейска валута дори поскъпна за кратко до 80,15 рубли - нейно най-високо ниво от март 2016-а година.

Разпродажбите на рубли са факт въпреки високите цени на петрола, който е основна експортна суровина на Русия. В сряда фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юни се търгуват около 71 долара за барел - най-високи цени от 1-ви декември 2014-а година насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол се повишават към 65,78 долара а барел (най-високо ниво от 26-и март насам). Възходящото движение на петролните цени е в резултат от една страна на известно отслабване на притесненията от търговска война между САЩ и Китай и от друга страна в резултат на ескалиращото геополитическо напрежение около Сирия.

Борсовата търговия в Москва също остава обект на напрежение, като деноминираният в долари фондов индекс RTS се понижава с 1% към 1082 пункта, задържайки недалеч от вчерашното многомесечно дъно около 1054 пункта, докато деноминираният в рубли индекс MOEX нараства с 1,87% към 2214 пункта, след като в началото на седмицата се срина рязко към 2065 пункта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна