Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Реформите нямат за цел да ощетяват хората с увреждания

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов благодари на организациите на хората с увреждания за това, че ще обсъждат с министрите на здравеопазването и на социалната политика предстоящите реформи в ТЕЛК системата.

По-рано хора с увреждания протестираха пред Министерски съвет заради притесненията им, че след реформите много от тях ще загубят право на пенсия.

Пред журналисти Борисов обеща да се спре със злоупотребите в системата.

Премиерът Борисов не влезе в пряк диалог с протестиращите пред сградата на правителството, но увери, че реформите нямат за цел да ощетяват хората с увреждания.

„Ни най-малко не сме мислили на някого да навредим, точно обратното, но хора, които не заслужават и са взимали тези пари, и продължават да ги взимат, или има корупционни схеми в ТЕЛК-овете, това не може да продължи. Относно комисиите ТЕЛК - ще използваме всички ресурси на държавата за по-голям контрол, защото оттам започва преди всичко проблемът. Искам да ги успокоя, че целта ни е да направим така, че да остане повече ресурс за тях, а не да се пренасочва на друго място“, заяви Борисов.

По думите му всяка година 1 милиард и 700 милиона лева се дават за инвалидни пенсии, затова и контролът ще се затегне, за да спрат злоупотребите.

„Апелирам общо, заедно да направим така, че за тези хора с увреждания да останат и повече средства“, каза премиерът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени