Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Власт и опозиция в Индия се цакат със спазване на пост

Видни индийски опозиционери бяха снимани как похапват сладко преди 5-часовата гладна стачка в понеделник.

Премиерът на Индия Нарендра Моди ще поведе еднодневния пост на партията си в четвъртък, като реакция на опозицията, чиито лидери бяха засечени на празнични трапези преди тяхната гладна стачка, предаде АФП.

Конкурентните протести са част от разрастващия се конфликт между управляващата националистическа партия „Бхаратия джаната“ на Моди и вечния и съперник – Индийски национален конгрес (ИНК), преди очертаващите се национални избори.

И двете страни обаче станаха обект на присмех в социални медии заради тяхното постене.

ИНК организира 5-часова гладна стачка в понеделник в изпреварващ ход срещу плановете на управляващите за постене в четвъртък. Но партията бе засрамена от снимки на нейни лидери, тъпчещи се с нахутено къри, сервирано с апетитни питки, тъкмо преди тяхното постене.

Това предизвика саркастични коментари в Туитър, а „Бхаратия джаната“ нарече техния протест „майтап“.

Докато Моди се готви да поведе партийните протестни действия утре, партията му разпространи стриктни указания към депутатите, включващи забрана за хранене на публични места, или да бъдат фотографирани, докато похапват. Тя освен това изпъдила уличните търговци от района на протеста си в Делхи, твърди местен вестник.

Индийският национален конгрес нарече плановете на конкурентната политическа сила „фарс“.

„Бхаратия джаната“ обяви ден за гладуване, за да покаже недоволството си от непрекъснатото блокиране на парламента от опозицията. Заседанията често се прекратяват заради размяна на викове в пленарна зала. Моди ще пости, за да покаже недемократичния стил, стремежа към партизанско политическо разделение и дневен ред срещу развитието на ИНК, добави заявиха от партията.

Моди е практикуващ хиндуист и пълен вегетарианец, като по традиция пости всяка година за 9-дневния празник Навратри, като приема само течности, докато грее слънцето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени