Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затвор за австралийка за измама с раково заболяване

Снимки на Хана Дикенсън в социална мрежа усъмнили дарител на пари, че е болна, и той подал сигнал в полицията
Снимка: Фейсбук

Австралийка, която излъгала, че е болна от рак в терминална фаза, преди да получи с измамата пари от приятели на семейството ѝ, бе осъдена на три години затвор, предаде Би Би Си.

Хана Дикенсън (24 г.) приела 42 000 австралийски долара ($31,000), след като казала на родителите си, че се нуждае от лечение в чужбина.

Нейните родители получили дарения от приятели, на които разказали за заболяването на дъщеря си. На делото се разбрало обаче, че тя похарчила парите за почивки и купони.

Съдията нарече извършената измама „жалка“ при произнасянето на присъдата.

Дикенсън пледира виновна пред съд в Мелбърн по 7-те повдигнати срещу нея обвинения в получаване на имуществени облаги чрез подвеждане.

Един дарител ѝ дал 10 000 австралийски долара след изписване от болница, където бил подложен на лечение от рак. Друг направил четири отделни дарения.

Измамата лъснала, след като друг дарител се усъмнил в състоянието на Дикенсън, след като видял нейни снимки във Фейсбук и сигнализирал полицията.

Адвокатката на подсъдимата настоя на делото Хана да не бъде пращана в затвор, тъй като тя променила живота си. Защитничката се позова на друг подобен случай, при който известна австралийска блогърка бе глобена миналата година с 410 000 австралийски долара, след като излъгала, че има тумор в мозъка.

Съдията обаче отхвърли сравнението между двата случая.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна