Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на плевенското село Милковица блокираха пътя за пристанище Сомовит

| обновено на 12.04.18 в 12:08

Недоволни граждани от плевенските общини Гулянци и Никопол протестираха заради лошите пътища в района. Жители на плевенското село Милковица блокираха за един час пътя за пристанище Сомовит.  Причината за протеста им е лошото състояние на 14-километрова отсечка от републиканския път, която по думите им е опасна за движение. След насрочени протестни действия, от Областното пътно управление поеха ангажимент за цялостен ремонт на 10 километрова отсечка. 

Жители на четирите села Милковица, Долни Вит, Сомовит и Черковица блокираха републиканския път, който е най-пряката връзка с пристанище Сомовит. Те настояват за незабавно решение и цялостен ремонт на 17-километровата отсечка Милковица-Черковица, която е в трагично състояние. Заради тежките камиони, които пътуват до пристанището, над 200 къщи в село Милковица са напукани от трусовете. "Търпението свърши", "Тук е България", "Къде са парите от винетките" са лозунгите на протеста. Това е първият от поредица протести с блокиране на пътя, категорични са жителите на четирите села, които днес очакват отговора на институциите. 

При протестиращите дойде директорът на Областното пътно управление Ивайло Генчев и каза:

"От другата седмица започваме цялостен ремонт на пътя".

Хората поискаха среща за подробна информация, след която ще решат дали да продължат с протестите.

От 30 години не е правен цялостен ремонт на пътя Милковица-Черковица, който е изключително натоварен, защото е най-прекият до пристанище Сомовит. По-рано днес Андриан Аурелов от Инициативния комитет обясни исканията на протестиращите:

"На първо място цялостен ремонт на отсечката Милковица-Долни Вит- Сомовит-Черковица от републиканската пътна мрежа. В момента състоянието му е трагично. Тежкотоварните камиони, които преминават, минимум по 50 на ден в посока пристанище Сомовит и обратно, извозват зърно и разрушават така запълнените дупки, които не са качествено запълнени. Предвиждаме четири блокади като в тези четири дни очакваме адекватен отговор от представител на Агенция "Пътна инфраструктура" или на област Плевен, които да ни гарантират първо частичния ремонт и след това цялостното ремонтиране на отсечката. Спираме движението на пътищата, като ще се пропускат само и единствено автомобили със специален режим на движение". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени