Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По разпореждане на Борисов МВнР инициира консултации с правителството на САЩ по случая с Желяз Андреев

| обновено на 12.04.18 в 13:18

По разпореждане на премиера Бойко Борисов Министерството на външните работи инициира консултации с правителството на САЩ за изясняване на всички обстоятелства около случая с 29-годишния Желяз Андреев, чиято екстрадиция се иска от американските власти заради нарушаване на ембаргото срещу Сирия.

Предстои случаят с Желяз Андреев да бъде обсъден на среща на заместник външния министър Юрий Щерк с американския посланик в София Ерик Рубин.

Българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев също е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

От външното ведомство уточняват, че екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 г., влязъл в сила на 21 май 2009 г.

На основание чл. 20 т.1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и българското Министерството на правосъдието.

Искането за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. От МВнР припомнят, че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени