Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос Стилианидис: Сегашната система за реакция при кризи вече не отговаря на възникналите нужди

Снимка: БГНЕС

Бедствията от последните години показват, че сегашната система за реакция вече не отговаря на възникналите нужди. Това каза еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис. В София той представи пред премиера Бойко Борисов предложението на Еврокомисията за нова европейска система за справяне с природните бедствия. Комисарят се надява до края на годината новият механизъм да бъде приет:

"Ние с министър председателя споделяме общо виждане, а именно – наше задължение е да осигурим по-добра защита за европейските граждани. Акцентът трябва да е следният – Европа трябва да може да реагира бързо и ефективно и това ще става чрез спасителните операции. Намерението е да се повиши способността за реакция при бедствия".

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев подчерта, че България ще работи за приемането на нов механизъм за реакция при кризи:

"Ние казахме и премиерът обеща, че ще направим всичко възможно, че идеята е много добра, подкрепя се от България и на всички нива, които изброих – и в работните групи, хората след това и разбира се, на върха. Ще се направи така, ако всичко върви добре и няма крайни противоречия, да внесем такава точка през юни месец на срещата".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени