Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силният растеж на световната търговия е в риск от ескалацията на протекционизма, предупреди СТО

Световната търговия със стоки ще се увеличи с 4,4% през тази година, но солидното ѝ възстановяване може да бъде преустановено, ако има по-нататъшно увеличаване на търговското напрежение, посочи в четвъртък Световната търговска организация (СТО) при представяне на годишната си прогноза, съобщава Ройтерс.

Според СТО растежът на световната търговия се намираше в застой в продължение на близо едно десетилетие след глобалната финансова криза, повишавайки се средно с 3% годишно. През миналата година обаче международната търговия нарасна с 4,7%, надвишавайки съществено последната прогноза на организацията от миналия септември за повишение с 3,6%, като се очаква допълнително увеличение от 4,0% през 2019-а година.

"Този важен подем обаче може доста бързо да бъде подкопан, ако правителствата прибягнат до ограничителни търговски политики, особено чрез процес на реципрочни репресивни мерки, който може да доведе до неуправляема ескалация на търговското напрежение", предупреди генералният директор на СТО Роберто Азеведо.

"Цикълът на ответни репресивни мерки е последното нещо, от което се нуждае световната икономика. Неотложните търговски проблеми, пред които са изправени членовете на СТО, се решават най-добре чрез колективни действия. Призовавам правителствата да покажат сдържаност и да уредят различията си чрез диалог и поемането на сериозни ангажименти", допълни той.

Неговото изказване идва в момент, когато Съединените щати и Китай се заплашват взаимно с налагането на митнически тарифи в размер на десетки милиарди долари. Това води до притеснения, че властите във Вашингтон и Пекин могат да се впуснат в мащабна търговска война, която може да навреди на световния икономически растеж и да предизвика трусове на международните пазари.

Новата прогноза на СТО за растеж с 4,4% на световната търговия със стоки е в горния край на прогнозния диапазон на организацията между 1,4% и 4,4% от миналия септември и над осреднените очаквания за подем с 3,2 на сто. "Последният прогнозен прозорец е вече между 3,1% от 5,5% и се базира на текущите оценки за растежа на БВП, но продължаващата ескалация на политиките, ограничаващи търговията, може да доведе до значително по-слаб растеж", коментира СТО.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна