Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата няма да протестира освобождаването на Желяз Андреев от ареста

САЩ искат екстрадицията на още четирима българи

| обновено на 12.04.18 в 21:50
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Държавата се активизира по случая "Желяз Андреев". Започват консултации с американските власти по частта в Договора за екстрадиция между България и Съединените щати, която задължава българската прокуратура да задържа под стража лица, за които е поискано да бъдат екстрадирани.

Кога е наложителен арестът на поисканите за предаване лица – по този пункт искат консултации прокуратурата и правосъдното министерство, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в извънредно изявление, от което стана ясно, че вашингтонското представителство на Интерпол иска задържането на още четирима българи – колеги на Желяз Андреев в разследваната от прокуратурата в Маями за нарушаване на американското ембарго срещу Сирия фирма "АВ Троникс". Обвинител номер едно не съобщи имената им, но от публикации от последните дни стана ясно, че това са Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев.

Искрен Георгиев днес е бил на разпит, но си е тръгнал свободен. Засега държавното обвинение няма да се съобрази с искането на прокуратурата в Маями да ги задържи. Няма да бъде протестирана и мярката "подписка", с която от ареста излезе Желяз Андреев.

Именно един от мотивите, с който взе това решение Добричкият окръжен съд - дългият период от старта на разследването, през издаването на червена бюлетина до искането за екстрадиция – период, през който той не е бил издирван, показвали, че задържането му не е наложително.

Консултациите между САЩ и България, за които съобщиха и външното и правосъдното министерство, и главният прокурор, ще се водят поотделно за всеки от петимата българи.

На протест в София тази вечер приятели на Желяз Андреев започнаха подписка с настояване той да не бъде екстрадиран в САЩ и поискаха промяна в Договора между България и САЩ. Сред протестиращите беше и самият Андреев, който заяви:

"Независимо какъв е изходът от тази ситуация, ние ще продължим да се борим за това нещо - да се подобри законът за екстрадиция на български граждани, така че това да не бъде допускано по толкова лесен начин. Аз имам вяра в нашите институции, но си мисля, че нищо от това тук нямаше да случи, ако моето семейство, моите приятели не бяха дали първоначален отзвук на цялата тази ситуация. По никакъв начин не смятам, че ние трябва да сваляме гарда, дори напротив. В момента предстои истинската битка".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна