Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43 млрд. евро трябват за изграждането на жп връзки в Югоизточна Европа, държавите са осигурили 8 млрд. евро

Снимка: БГНЕС

43 милиарда евро са необходимите средства за изграждането на железопътните връзки в региона на Югоизточна Европа, като осигурените от държавите средства са 8 милиарда евро. Това съобщи заместник-министърът на транспорта Велик Занчев, който откри среща на високо равнище на тема "Подкрепа от Европейския съюз за развитието на жп транспорта в България и Западните Балкани".

"Ученията, които предстои да се вземат относно следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, имат решаваща роля за развитието на жп транспорта в България", посочи още заместник-министър Занчев.

"Необходимо е България да ускори изпълнението на проектите за модернизиране на жп инфраструктурата“, подчерта началник отдел "Транспортни мрежи" в дирекция "Мобилност" на Европейската комисия Жан-Луи Колсон. Той посочи, че ако това не бъде направено, ще има цялостен негативен ефект в региона. Той заяви, че България използва добре финансирането по линия на механизма за свързана Европа. По данни на Министерството на транспорта, страната ни е договорила 100% от ресурса, който ѝ е необходим.

Събитието е част от календара на Българското европредседателство. То се организира от Министерство на транспорта в сътрудничество с Асоциацията на европейската железопътна транспорта индустрия


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!