Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай хвана заподозрян сред тълпа от 60 000 души с технология за разпознаване

Китай разполага с огромна мрежа от над 170 милиона наблюдателни камери.
Снимка: Ройтерс

Китайската полиция използва технология за лицево разпознавана и арестува мъж, намиращ се сред 60-те хиляди посетители на концерт, предаде Би Би Си.

Заподозреният, който бе идентифициран само като г-н Ао, бил на концерт на позвездата Джаки Чун миналия уикенд в град Нанчан, Югоизточен Китай, когато бил заловен.

Полицията съобщи, че 31-годишният мъж, който бил издирван за „икономически престъпления“, бил шокиран, докато го закопчавали.

Китай разполага с огромна мрежа от над 170 милиона наблюдателни камери.

Заподозреният бил засечен от камерите на входа на концерта, а по-късно бил задържан, след като седнал заедно с други посетители.

„Той бе много изненадан, когато го отведохме… Мислеше, че полицията не може да го открие толкова бързо сред тълпа от 60 000 души“, заяви полицаят Ли Цзън пред китайската държавна агенция Синхуа.

На входа за проверка на билетите имало няколко камери със софтуер за лицево разпознаване. А събитието било наблюдавано и от други камери.

„Ако знаех, нямаше да отида на концерта“, казал на полицията г-н Ао, който пропътувал с жена си 90 км, за да присъстват на шоуто на известния изпълнител от Хонконг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна