Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EС подкрепи коалицията между САЩ, Франция и Великобритания за ударите в Сирия

Туск: Европейският съюз стои до съюзниците си на страната на справедливостта

| обновено на 14.04.18 в 16:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ударите на Съединените щати, Франция и Обединеното кралство ясно показват на сирийския режим и съюзниците му - Русия и Иран, че тази човешка трагедия не може да продължава, поне без да платят цената. Европейският съюз стои до съюзниците си на страната на справедливостта", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Според председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер употребата на химически оръжия е неприемлива при каквито и да било обстоятелства и трябва да бъде осъдена по възможно най-категоричен начин. В изявление той подчертава, че международната общност носи отговорност за идентифицирането и търсенето на отговорност от тези, които го използват.


„Не за първи път режимът на Сирия употребява химически оръжия срещу цивилни граждани, но трябва да е за последен. След 8 години война Сирия отчаяно се нуждае от трайно примирие, което да се спазва от всички страни и да създаде пътя за постигането на политическо решение чрез мирния процес в Женева под ръководството на ООН“, казва още Юнкер.


Снимка"Отговорността в случая е задължителна. Използването на химически оръжия е военно престъпление и престъпление срещу човечеството. Неговите извършители трябва да бъдат преследвани според международните закони", се казва в изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.
ЕС призовава всички държави, особено Русия и Иран, да използват влиянието си за предотвратяване на нова употреба на химическо оръжие, най-вече от сирийския режим, се посочва още в изявлението на Могерини. От името на ЕС тя призовава всички страни в конфликта, особено поддръжниците на режима в Дамаск и неговите съюзници, да въведат незабавно прекратяване на огъня и да осигурят достъп на лекари и коридори за медицинска евакуация.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!