Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори в Словения на 3 юни

Президентът на Словения Борут Пахор разпусна парламента и насрочи избори за 3 юни.
Снимка: БГНЕС

В Словения ще се произведат предсрочни парламентарни избори на 3 юни, обяви президентът на страната Борут Пахор, след като преди месец левоцентристкият премиер Миро Церар подаде оставка заради законова пречка пред инвестиционен проект на правителството, предаде Ройтерс.

„На днешния ден разпускам парламента и определям 3 юни за дата на предсрочни парламентарни избори“, заяви Пахор на пресконференция.

Решението да се свикат избори една или две седмици по-рано от предвиденото идва след като Върховният съд постанови втори референдум по въпроса дали правителството да реализира железопътен проект на стойност един милиард евро. Съдът отхвърли резултатите от референдума  

Съд анулира резултатите от референдума през септември 2017 г., подкрепил жп проекта, тъй като правителството не действало безпристрастно и харчило за агитация публични средства. Това доведе до оставката на премиера Миро Церар.

Около 1,7 милиона души имат право на глас в Словения, като се очаква да избират кандидати сред повече от 20 политически партии с 4-процентов праг за влизане в 90-местния парламент.

Левоцентристката „Листа на Марян Шарец“, която ще участва за първи път на избори и се оглавява от кмета на град Камник Марян Шарец, води в социологическите проучвания през последните месеци.

Анализатори казват обаче, че резултатът от вота е трудно предвидим. Според тях лявоцентристката опозиционна Словенска демократическа партия и нейният коалиционен партньор Социалдемократи също са в позиция да спечелят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна