Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарски експерти открили в проби от Солсбъри следи от натовско химическо оръжие

Руският външен министър Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независима швейцарска експертиза е установила, че във веществото, използвано в британския град Солсбъри, има следи от химическо оръжие, което е било на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО, заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Той направи това в реч пред Асамблеята на руския Съвет за външна и отбранителна политика, като изрази убеденост, че в лабораторията в швейцарския град Шпиц „работят професионални учени, които държат на репутацията си“.

Според руския външен министър при изследването на проби от Солсбъри швейцарците установили наличие на токсичния химикал BZ и негови прекурсори, които се отнасят към забранените химически оръжия от втора категория.

Лавров подчерта, че BZ не е бил разработван в Съветския съюз, и добави, че Москва е отправила питане към Организацията за забрана на химическите оръжия защо не е взела предвид доклада от Шпиц, когато е изготвяла своя доклад за атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!