Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Слабостта на турската лира е кредитно негативна за суверенния рейтинг на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хроничната слабост на турската лира е кредитно негативен фактор за суверенния дългов рейтинг и е проблематична за икономиката на страната. Това посочи в понеделник кредитната агенция "Мудис", цитирайки високата степен на външна уязвимост и ниските валутни резерви на Турция.

В своя последен доклад за кредитните перспективи "Мудис" заяви, че лирата може да бъде подложена на нов натиск от продажби, ако властите в Анкара отложат във времето обещанията за предприемане на действия за борба със слабостта на местната валута посредством повишаване на лихвените проценти от страна на Турската централна банка.

Турската лира се търгува в понеделник малко под нивата си на затваряне от края на предходната седмица. Спрямо долара тя се търгува на нива около 4,0950 лири, след като на 11-и април турската валута удари рекордно дъно около 4,1944 нивото. В същото време еврото се котира за 5,0615 лири, задържайки недалеч от неговия исторически връх от миналата седмица около 5,1914 нивото.

Трябва да се има предвид, че турската лира е една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари, като от началото на годината се обезцени с повече от 7% спрямо щатския долара и с 10% спрямо еврото с оглед на различията между президента на страната Ердоган и международните инвеститори по отношение на паричната политика на Централната банка на Турция.

Президентът Ердоган, описващ сам себе си като "противник на лихвените проценти", иска запазване на ниските разходи по заеми (на ниските лихвени ставки), за да се стимулира икономическия растеж, най-вече посредством строителни проекти преди предстоящите през следващата година избори. Инвеститорите пък се опасяват, че централната банка не е в състояние да удържи двуцифрената инфлация с оглед на оказвания от Ердоган натиск. Инфлацията в Турция на годишна база се понижи слабо през март до 10,23% от 10,26% през февруари, но остава далеч над целевото ниво от 5 на сто на централната банка. В същото време дефицитът по текущата сметка на страната нарасна от 51,8 млрд. долара през януари до 53,3 млрд. долара през февруари, което се равнява на почти 6% от БВП. .

"Правителството изглежда решено да запази динамичния икономически растеж преди националните избори, насрочени за ноември 2019-а година, независимо на каква цена", отбеляза агенция "Мудис".

"Тази напрегната ситуация е важен тест за деликатния баланс между турската основна сила, дължаща се на нейната динамична икономика и много силни фискални показатели, и от друга страна - нейната висока и все по-растяща външна уязвимост", допълни "Мудис".

Според редица икономисти обезценката на турската лира е отражение на дълбоко окопалата се висока инфлация и на ръста на заплатите, което налагана повишаване на лихвените проценти, за да се ограничи нейното понижение на валутните пазари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна