Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският парламент ще гласува дали да удължи извънредното положение в страната

Седяща стачка срещу удължаване на извънредното положение
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Днес турският парламент ще гласува дали да удължи с още три месеца извънредното положение в страната. Вчера следобед Съветът за национална сигурност излезе с това предложение, което по-късно беше гласувано и на заседание на Министерския съвет.

Очаква се решението да бъде одобрено от Меджлиса, тъй като освен мнозинството си, управляващата Партия на справедливостта и развитието разполага и с подкрепата на Партията на националистическото действие.

Срокът на действащото в момента извънредно положение изтича в четвъртък. Оттогава ще влезе в сила и удължаването, ако предложението бъде одобрено.

Вицепремиерът и правителствен говорител Бекир Боздаг заяви, че мярката е насочена срещу различните терористични групи, а не срещу мирните граждани.

В знак на протест, опозиционната Народнорепубликанска партия организира едночасови седящи стачки във всички 81 областни градове на страната. Те се проведоха под лозунга "Искаме демокрация, не извънредно положение" на 16 април – първата годишнина от референдума, с който в страната беше въведена президентска система. Поради предстоящия митинг, полицията затвори с ограждения централния истанбулски площад "Таксим". Около него бяха разположени водни оръдия и специални части за борба с безредиците.

Извънредното положение цели да заглуши несъгласните. Това заяви миналата седмица лидерът на формацията Кемал Кълъчдароглу.

Извънредното положение в Турция беше въведено на 20 юли 2016 г., пет дни след неуспешния опит за преврат, при който загинаха 250 души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени