Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дан Букша: Ако България получи покана за еврозоната, това ще е изцяло политическо решение

България няма да сближи икономиката си до средноевропейските нива, за да бъде приета в еврозоната, заяви главният икономист на една от най-големите международни банки Дан Букша. Той е категоричен, че ако страната ни получи покана за еврозоната, това ще бъде изцяло политическо решение.

Българската икономика все още не е достигнала потенциала си за растеж, докато повечето европейски вече са над него, категоричен е Дан Букша. Въпреки добрите резултати у нас, за да се доближим до одобрение за членство в еврозоната, трябва да членуваме в Единния банков съюз:

"Основният въпрос, който винаги получаваме, е за здравето на банковата система. Ние отговаряме, че е имало преглед на активите и че Централната банка следи ситуацията. България трябва да има много по-висок кредитен рейтинг, но опасенията за състоянието на банковата система го държи нисък. Дори и това да не е вярно, то присъства в съзнанието на инвеститорите".

Пътят към еврозоната минава и през членството в Шенгенското пространство, допълни Букша:

"Номиналните критерии лесно се покриват от България, защото дисбалансите са малки, инфлацията - ниска, валутният курс е фиксиран и то от много дълго време. Всичко това не би трябвало да доведе до проблеми. Най-големият проблем остава реалното сближаване на икономиките".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Повече ли са две пенсии от една

публикувано на 20.02.20 в 14:41