Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чистата енергия обсъждат в София европейските министри на енергетиката

Енергийният министър Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

В София днес се събират европейските министри на енергетиката. Неформалното заседание ще бъде председателствано от министър Теменужка Петкова. Разговорите са под мотото „Устойчив енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата“.

Участниците ще обсъдят постигнатия напредък и ще дадат насоки за продължаване на преговорите по досиетата от пакета „Чиста енергия за всички европейци“, свързани с енергийната ефективност, енергията от възобновяемите енергийни източници и управлението на Енергийния съюз, както и по регламента за Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на държавите членки.

Освен по пакета „Чиста енергия“ българското председателство работи за стабилен енергиен съюз и увеличаване на потенциала на регионалното сътрудничество чрез изграждането на липсващата инфраструктура в региона.

След срещата на енергийните министри от Евросъюза ще се проведе конференцията на тема „Чиста енергия за всички европейци. Пътят напред“. Във фокуса ѝ ще бъдат инструментите за преход към нисковъглеродна икономика и регионалното сътрудничество в Западните Балкани в областта на енергетиката.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.