Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак бомбардира джихадисти в Сирия

Ирак получи американски Ф-16 през 2015 г.
Снимка: Ройтерс

Ирак нанесе днес въздушни дари по позиции на „Ислямска държава“ в Сирия, седмица след като премиерът Хайдер ал Абади заяви, че страната му ще се защитава от военни заплахи от другата страна на границата, предаде Ройтерс.

Иракски Ф-16 са навлезли във въздушното пространство на Сирия за извършването на ударите в координация с правителството на сирийския президент Башар ал Асад, заяви иракски военен говорител. Той допълни, че акцията показва „увеличените способности на нашите въоръжени сили“.

По-рано този месец Абади заяви, че Ирак ще „предприеме всички необходими мерки, ако сигурността му бъде заплашена“, визирайки джихадистите, които само преди три години превзеха една трета от територията на Ирак.

Премиерът обяви окончателна победа над „Ислямска държава“ в страната през декември, но остана заплахата от гнезда по границата със Сирия, които продължават да извършват засади, убийства и бомбени нападения в Ирак.

Багдад в момента има добри отношения с Иран и Русия, които оказват военна подкрепа на Асад в гражданската война, но има и поддръжката на водената от САЩ международна коалиция за борба срещу джихадистите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени