Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От следващата учебна година се въвежда предмет "компютърно моделиране" от 3-ти клас

Снимка: БГНЕС

От следващата учебна година се въвежда задължителен предмет "компютърно моделиране" от 3-ти клас, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посочи какви дейности се предвиждат по проекта за дигитализация, финансиран по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж":

"Създаване на отворено образователно съдържание. Учителите и учениците да правят образователни ресурси, филмчета, които да могат да ползват всички. Самите учители ще получат заплащане затова, или тези, които правят филмчетата. Втората основна дейност е да разширим обучението по информатика, програмиране, компютърно моделиране. Освен това, което правим от идната учебна година, от трети клас, да имаме задължителен предмет "компютърно моделиране", по линия на дейностите по интереси да създадем допълнителни обучения за компютърно програмиране, не само в гимназиален етап - нещо, което сме направили с националната програма "Старт за айти-кариера", но и от първи до седми клас. И третата основна дейност е да обучаваме учители".

Министър Вълчев участва в конференция в сектор образование на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той посочи като своя амбиция в рамките на една година във всички български училища да има свободен достъп до интернет.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени