Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен финал на една иначе позитивна седмица за инвеститорите на Уолстрийт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните американски фондови индекси се понижават слабо през петъчната търговия, тъй като инвеститорите на Уолстрийт реагират негативно на солидното нарастване на доходността на държавните облигации в САЩ, отразяващо притесненията за възможно по-агресивно вдигане на лихвите ставки от страна на Фед.

Солидното поскъпване на цените на важни суровини като петрола, алуминия и никела през предходните дни на търговия доведе до повишаване на инфлационните очаквания, което би принудило Федералният резерв да предприеме по-агресивна политика на затягане на американските лихви. Днес доходността на 10-годишните американски държавни облигации се повишава близо до 2,94%, достигайки най-високо ниво от февруари насам.

Притесненията за по-ускорено повишаване на федералната фондова лихва водят до понижение на повечето акции, търгувани на Уолстрийт, като индексът DJIA се понижава в петък с около 130 пункта (с 0,52%), индексът S&P500 - с 0,53% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,82%.

Негативно влияние оказва и днешното понижение на петролните фючърси с около 0,6%, след като президентът на САЩ Доналд Тръм отправи критики по адрес на политиката на ОПЕК за ограничаване на производството, което според него води до "изкуствено" високи цени. От това страдат акциите на компаниите от енергийния сектор, като енергийният индекс на S&P се понижава с близо 0,9%.

Под натиск от продажби продължават да се намират и акциите на технологичните компании, произвеждащи процесори, след като по-рано през седмицата „Фейсбук" обяви, че планира да проектира чипове, които биха могли да се използват в различни потребителски устройства на социалната медия, в софтуер за изкуствен интелект и центрове за данни. С оглед на това индексът Nasdaq бележи и най-солидно понижение от около 0,8%, но въпреки това е на път да приключи търговията със седмично повишение от близо 1,1%.

Индексите DJIA и S&P500 също регистрират макар и по-скромни повишения на седмична база съответно с около 0,6% и с 0,9%.

По-добро представяне бележат единствено акциите на General Electric, нараствайки с близо 5% в рамките на петъчната търговия, след като индустриалният конгломерат представи по-добри от очакваното финансови резултати за първото тримесечие на годината. Това може да се окаже най-добрата сесия на търговия за GE от април 2015-а година насам, като е любопитно да се отбележи, че през миналата година компанията беше най-лошо представящата се в рамките на индекса DJIA.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна