Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен стандарт на храните у нас и в ЕС показа поредното проучване на МЗ

При близо 25% от изследваните стоки са налице различия в предоставената на етикета информация за състав и хранителна стойност

Снимка: Мария Димитрова

Голяма част от храните и напитките от известни марки, които се продават в България, са с по-лошо качество и по-скъпи, отколкото същите на пазарите в Западна Европа. Това сочат резултатите от поредното проучване за двоен стандарт на храните, проведено от Министерството на земеделието.

Изследвани са 53 хранителни продукта от една и съща марка, предлагани в търговска верига в България и в същата верига в старите страни от Европейския съюз. Продукти за сравнение са взети от Германия, Австрия, Италия и Чехия. При близо една четвърт (25%) от изследваните стоки са налице различия в предоставената на етикета информация за състав и хранителна стойност. Различията се отнасят за мляко, моцарела, безалкохолни напитки, тестени и шоколадови продукти и зеленчукови бульони.

При мляко за малки деца например, при лабораторни изследвания е открито по-високо съдържание на растителни мазнини, включително палмово масло. Продуктът е с по-ниско качество, но се предлага на сходна цена с тази в Италия.

При безалкохолни напитки със съдържание на портокал на една и съща фирма, най-ниско е съдържанието на плод у нас - 5 процента, докато в Италия е 12 на сто.

42% от обхванатите продукти се предлагат по-скъпо в България, отколкото в друга държава от Европейския съюз.

Най-драстичен е примерът с конкретна марка паста, която у нас е със 166% по-скъпа, отколкото в Италия.

Плодов сок, чай и месни продукти са по-скъпи у нас, отколкото в Германия, сочат данните от изследването.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна