Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ снижават тона спрямо руския алуминиев гигант "Русал"

Финансовото министерство на САЩ сякаш открехна днес вратата за евентуално облекчаване на санкциите спрямо руския производител на алуминий "Русал", отбелязвайки, че компанията би могла да продължи да изнася важния метал, ако олигархът Олег Дерипаска отстъпи контрола на дружеството, съобщи Ройтерс.

Министерството на финансовите също така удължи крайния срок, даващ възможност на компаниите да продължават да търгуват с United Company Rusal Plc., до 23-ти октомври тази година.

"Русал" усети негативното влияние на санкциите в САЩ с оглед на обвързаността на дружеството с Олег Дерипаска, но американските санкции не са насочени към трудолюбивите хора, които зависят от "Русал" и от неговите дъщерни дружества", заяви финансовият министър Стивън Мнучин, визирайки редица европейски и американски компании, които имат съществени търговски взаимоотношения с руския гигант за производство на алуминий.

Той също така отбеляза, че компанията "Русал" е подала петиция за нейното отписване от черния списък на фирмите, намиращи се под санкция. "С оглед на обсъждането на тази молба и като се има предвид негативното влиянието върху нашите партньори и съюзници, ние взехме решение да удължим срока, в който компаниите биха могли да продължават да търгуват с "Русал", до 23-ти октомври тази година", допълни Мнучин.

Новината доведе до силен ръст на акциите на "Русал" на борсата в Москва, като те се повишават в рамките на деня с около 13% над 26 рубли за акция, след като в началото на търговията бяха на ниво около 22 рубли.

Сигналите за възможно облекчаване на американските санкции спрямо "Русал" причиниха и спад на фючърсите на алуминия с над 7% към 2300 долар за тон, след като седмица по-рано (на 19-и април) те удариха 7-годишни върхове около 2510 долара на тон. Трябва да се има предвид, че от началото на санкциите на САЩ (на 6-и април) спрямо няколко важни руски олигарси и техните компании (включително спрямо "Русал"), цената на алуминия нарасна с близо 25 на сто. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна