Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата реагира позитивно на ръста на петрола и на отслабване на санкциите на САЩ спрямо "Русал"

Във вторник рублата поскъпва предпазливо, намирайки подкрепа от новите три и половина годишни върхове на петролните цени и от вчерашното решение на САЩ да предостави повече време на инвеститорите, преди те да започнат да спазват американските санкции спрямо голямата компания за производство на алуминий "Русал".

Трябва да се има предвид, че волатилността на руските финансови пазари се повиши рязко през последните седмици, след като на 6-и април САЩ наложи нови санкции по отношение на неколцина руски олигарси и техните компании, включително и по отношение на "Русал" - една от най-големите компании в света за производството на алуминий.

Вчерашното изявление на американския финансов министър Стивън Мнучин обаче допринесе за силен отскок от над 13% на акциите на "Русал", търгувани на борсата в Москва (от дъно около 22 рубли към 28 рубли за една акция), като днес те поскъпват с нови близо 9% към 31,00 рубли за акция. По време на днешната търговия на борсата в Хонконг пък търгуваните там акции на алуминиевия гигант поскъпнаха с цели 37%.

Рублата реагира леко позитивно на новините около "Русал", намирайки най-вече подкрепа от продължаващото и днес поскъпване на петрола, тъй като Русия е един от основните износители на черно злато. Фючърсите на петрола сорт брент нараснаха по-рано днес към 75,27 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - към 69,33 долара за барел, достигайки поредни най-високи нива от ноември 2014-а година насам.

Това допринася за предпазливо поскъпване на руската валута с 0,3% към 61,63 рубли за един долар и с 0,33% към 75,18 рубли за едно евро.

Намаляващото инвеститорско напрежение около компанията "Русал" се отразява позитивно и на цялата търговия на борсата в Москва. Деноминираният в рубли фондов индекс MOEX нараства във вторник с 0,62% към 2265 пункта, докато деноминираният в долари индекс RTS  - с 1,12% към 1157 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна