Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на потребителското и бизнес доверие в Италия през април

Снимка: БГНЕС

Потребителското и бизнес доверие в Италия бележат известно влошаване през април, показват данни на националната статистика Istat, които изглеждат в синхрон с оповестени по-рано днес аналогични по-слаби проучвания във Франция и Германия. Това сякаш е поредно доказателство, че икономическият растеж в цялата еврозона вече достигна своя пик към края на 2017-а година и че експанзията ще се забави през първото тримесечие на настоящата година.

Индексът на потребителско доверие в Италия се понижи през април до 117,1 пункта от 117,5 пункта през март, когато достигна 26-месечен връх.

Общият бизнес индекс също бележи понижение до 105,1 пункта от 105,9 пункта месец по-рано в резултат на влошаване на доверието в промишлеността и в сферата на услугите при известно подобрение на доверието в строителството.

Индексът, измерващ доверието в промишления сектор, се понижи през април до 107,7 пункта от 108,9 пункта през март, докато аналогичният индекс в сферата на услугите спадна до 106,4 от 107,2 пункта. Повишение от 132,6 до 135,2 пункта отчита индексът, оценяващ бизнес доверието в строителния сектор, докато при търговията на дребно има солидно влошаване на съответния индекс до 97,5 пункта от 105,0 пункта.

Днешното като цяло слабо проучвания на Istat потвърждава тенденцията на влошаване на бизнес и потребителските нагласи в цялата еврозона, като допълнителен негативен фактор в Италия е продължаващата политическа криза и неспособността за съставяне на стабилно правителството вече седем седмици след парламентарните избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна