Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е до края на седмицата да бъде попълнен съставът на Антикорупционната комисия

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Възможно е още до края на тази седмица да бъде изцяло попълнен съставът на новата Антикорупционна комисия. Четирима, предложени за нейни членове от председателя ѝ - Пламен Георгиев, бяха изслушани от специализираната парламентарна комисия и получиха подкрепата на присъстващите депутати. А те не бяха всички и във въпросите им по-скоро се съдържаше очакване за най-после реално противодействие на корупцията.

Членовете на новия орган са с дългогодишен стаж в структурите, които се вляха в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. При изслушването си те декларираха готовност - за да дадат пример - да се подложат на детектор на лъжата, да работят отдадено за ефективна борба с корупцията, резултатите от която обвързаха с висока оценка за страната ни от Брюксел, връщане на инвеститорите, подобряване на икономическия климат, забогатяване на хората и възстановяване на справедливостта.

Номинираните, които до дни ще са и членове на комисията, са - Антон Славчев, който идва от ДАНС и е предложен за заместник-председател, Антоанета Цонкова - досега част от Комисията за гражданска конфискация, Пламен Йоцов -  дългогодишен кадър на МВР и ГДБОП, и Силвия Къдрева - на щат до януари в Сметната палата.

След изслушването Спас Гърневски от ГЕРБ обяви, че най-после борбата с корупцията ще започне и констатира:

„30 години минаха от началото на демокрацията. Тази демокрация трябваше да започне най-напред с един такъв орган и на следващия ден да падне член 1 от Конституцията и да започнат демократичните промени. Ако това беше станало, днес България щеше да е много по-напред от другите източни народи, които направиха преход“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени