Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могерини призова Русия, Турция и Иран да работят за стихване на бойните действия в Сирия

Снимка: БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова Русия, Турция и Иран да работят за стихване на бойните действия в Сирия:

„За да бъдем ефективни в хуманитарната си дейност, ние се нуждаем от достъп до хората, а за да имаме достъп, трябва да имаме благоприятни условия в страната. Все още вярвам, че трите страни, гаранти на преговорния процес от Астана, имат отговорност и интерес да направят така, че военната обстановка да се успокои“.

Могерини каза това на започналата днес двудневна донорска конференция в Брюксел. Организаторите се надяват да съберат повече от 6 милиарда долара в помощ на сирийците, прокудени от войната. Специалният представител на ООН Стафан де Мистура обаче призна, че дипломатите са далеч от успех:

„Виждаме през последните седмици, че териториалните придобивки и ескалацията на бойните действия не водят до политическо решение на конфликта, а напротив“.

Де Мистура подчерта, че главното хуманитарно предизвикателство в момента е в северната сирийска област Идлиб, където под контрола на бунтовниците се намират два милиона и половина бежанци и местни жители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени