Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Германия ще даде решителен тласък за разширяването на ЕС

България, Сърбия, Румъния и Гърция ще търсят финансова подкрепа от Китай за развитие на регионалната инфраструктура

| обновено на 25.04.18 в 05:07
4
Бойко Борисов, Виорела Дънчила, Алексис Ципрас и Александър Вучич (от дясно на ляво) на срещата в Букурещ.
Снимка: Пресслужба на МС

Гърция, България и Румъния подкрепят Сърбия по пътя ѝ към членство в Европейския съюз, стана ясно на третата лидерска среща в Букурещ в рамките на Съвета за сътрудничество на високо равнище между четирите страни.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила подчерта, че Сърбия е фактор за стабилност на Балканите. От своя страна, сръбският президент Александър Вучич благодари на България и Румъния за подкрепата по пътя към Европа.

Българският премиер Бойко Борисов е убеден, че въпреки резервите на Франция Германия ще даде решителен тласък за разширяването на ЕС на Балканите:

"Да, президентът Макрон говори за кохезионната политика, за промени в ЕС, но аз съм убеден, че канцлерът Меркел ще помогне много, за да дръпнат Балканите напред. Защото всички си дават ясна сметка, че Балканите могат да бъдат проспериращо и добро място за живеене и в същото време – с един арест или едно убийство да експлодира или Косово, или Босна и Херцеговина".

"Съгласен съм с Бойко по отношение на възможностите за развитие на Западните Балкани. Днес трябва да изградим позиция за развитие, държавите да изпълнят изискванията на ЕС и да помогнем за това. Гърция винаги е подкрепяла това", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Българското председателство е успех, но темата трябва да продължат и следващите председатели на Съвета на ЕС. Важно е, че сме се събрали заедно с президента на Сърбия, искаме да подпомогнем Сърбия да се присъедини към ЕС", добави Ципрас.

"Голямо е значението на свързаността на Балканите и привличането на инвеститори за магистрали, жп линии, пристанища. Свързването на гръцките пристанища с Черно море и река Дунав, както и на Солун, София и Букурещ с магистрала. Газовата връзката с България ще даде допълнително сигурност на страните ни", каза още гръцкият премиер.

На конференцията стана ясно, че за общите инфраструктурни проекти ще се търси финансиране и от Китай. Темата ще бъде разгледана на предстоящата среща в София в началото на юли във формата "16+1" – Китай и страните от Централна и Източна Европа. На нея България, Сърбия, Румъния и Гърция ще представят общ проект за финансиране.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени