Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден на международната конференция в Брюксел за бъдещето на Сирия

ЕС дава на Турция още 3 млрд. евро за подпомагане на сирийските бежанци през следващите 2 години

Германия обещава още 1 милиард евро за нуждаещите се в Сирия и за бежанците от страната

| обновено на 25.04.18 в 11:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия обеща да отпусне още 1 милиард евро за нуждаещите се в Сирия и за бежанците от разкъсваната от конфликт държава в съседните страни, стана ясно на международната конференция в Брюксел. Това бе съобщено от външния министър Хайко Маас при пристигането му на дарителската конференция.

Външното министерство в Берлин обяви, че допълнителни 300 милиона евро могат да бъдат добавени към тази сума през втората половина на годината, след като германското правителство финализира следващия си бюджет през лятото.

Германия вече е отпуснала 4.5 милиарда евро като помощ за Сирия от 2012 г.

Върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини обяви,че форумът е опит да се намерят допирни точки, от които да започне ефективен диалог.

"Особено важно е Русия и Иран да окажат натиск върху Дамаск, така че управляващите да се съгласят да седнат на масата за преговори под егидата на ООН. Опозицията, с която работим през последните години, е по-обединена и готова за преговори. Вярваме, че единственият начин да се постигне устойчив мир в Сирия, е свързан с политически процес и ООН".

От своя страна посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов определи като „неправилно“ решението представители на управляващите в Сирия да не присъстват на срещата.

"Това не е правилно. Първо, ситуацията в Сирия е променена и второ - ако ние, които сме тук, говорим за оказване на помощ на Сирия и нейния народ за възстановяването на страната, трябва да видим и тези, които представляват сирийците".

По-рано стана ясно, че Европейският съюз ще предостави на Турция допълнително 3 милиарда евро за подпомагане на сирийските бежанци през следващите две години. Това заяви днес Федерика Могерини. 

Форумът събра министрите на външните работи от Европейския съюз и други високопоставени политически лидери.

На донорската конференция се очаква видеообръщение от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Предвидени са изказвания на министъра на външните работи на Турция, премиерите на Ливан и Йордания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна