Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските акции заради притеснения от нарастващата доходност на дълговите книжа на САЩ

Европейските акции се намира под силен натиск от продажби, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт, тъй като инвеститорите по цял свят са притеснени от нарастващата доходността на американските държавни облигации.

Във вторник доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повиши над важната психологическа бариера от 3% за пръв път от януари 2014-а година насам. Това води до притеснения, че Федералният резерв ще се наложи да провежда по-агресивна от очакваното политика на затягане (повишаване) на основната американска лихва. В същото време редица световни водещи компании се опасяват от увеличаване на разходите, което засилва страховете, че бумът в техните печалби през последните години може би е достигнал своя пик.

Вчерашното нарастване на доходността на американските 10-годишни облигации над нивото от 3% провокира спад на индекса DJIA с 424 пункта (понижение с 1,74%), докато индексът S&P500 се понижи с 1,34%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,7%.

Това негативно представяне се пренесе в сряда на борсите в Азия и в Европа, като общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава по време на следобедната търговия с 0,96%. Германският индекс DAX 30 пък губи 1,45% от стойността си, френският индекс CAC40  се понижава с 0,67%, испанският Ibex-35- с 0,7%, а британският FTSE100 - с 0,73%.

Днешното низходящо движение на европейските акции е факт, въпреки че еврото, британската лира и швейцарския франка продължават да губят позиции спрямо щатския долар, което на теория би трябвало да е позитивно за акциите на експортно-ориентираните компании. Еврото се понижава с 0,4% към 8-седмично дъно от 1,2175 долара с поглед към бившето важно дъно на единната валута от 1-ви март около 1,2154 нивото. Британската лира пък се търгува недалеч от нейното вчерашно 5-седмично дъно от 1,3917 долара, като в същото време зелените пари поскъпват с 0,5% към тримесечен връх от 0,9841 швейцарски франка.

Почти всички европейски секторни индекси се търгуват на негативна територия, като най-солидно понижение бележат акциите на компании от т.нар. "циклични сектори" като индустриалния, финансовия и суровинния.

По-солиден ръст отчитат единствено акциите на компанията Kering и на банката Credit Suisse Group, след като те представиха силни финансови отчети за началото на годината. Акциите на Kering SA поскъпват с 5,57%, след като компанията, притежаваща известния бранд "Гучи", отчете ръст на приходите през първото тримесечие с цели 27%.

Акциите на Credit Suisse пък се повишават с 4,48%, след като водещият швейцарски кредитор обяви, че неговата нетна печалба е нараснала през първото тримесечие с близо 16% до 694 млн. швейцарски франка, надвишавайки съществено прогнозата за печалба в размер на 653 млн. франка.

Акциите на Sky Plc поскъпват с 3,4% след новината, че Comcast отправи официална оферта за покупката на британската телевизионна групировка за близо 31 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна