Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен старт на търговията на Уолстрийт след ръст на акциите на "Фейсбук" и на целия технологичен сектор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарите на акции на  Уолстрийт стартираха търговията в четвъртък с добри повишения, тъй като инвеститорите бяха впечатлени от много силните финансови резултати на "Фейсбук" и от здравият подем на целия технологичен сектор.

Понижаването на доходността на американските държавни облигации също допринася за завръщането на инвеститорския риск-апетит. Доходността на 10-годшните дългови книжа на САЩ се понижава обратно под важната бариера от 3%, достигайки нива около 2,988%, след като само ден по-рано тя нарасна към 3,036% - най-високо ниво от края на 2013-а година.

Основен двигател за днешното добро представяне на американските фондово борси е поскъпването на акциите на "Фейсбук" с цели 8,5%, след като късно вчера в сряда водещата социална медия представи много по-силни от очакваното финансови резултати за първото тримесечие на годината. Печалбата достигна 4,99 млрд. долара, а продажбите (приходите) достигнаха 11,97 млрд. долара при осреднени прогнози на Уолстрийт за нетна печалба от 4,01 млрд. долара и приходи в размер на 11,41 млрд. долара.

Здрав ръст от над 14% бележат и акциите на Advanced Micro Devices Inc., след като голямата компания за производство на миркопроцесори също отчете по-висока от очакваното печалба и прогнозира ускоряване на растежа на приходите през настоящата година.

Това се отразява доста позитивно на целия технологичен сектор, като индексът Nasdaq Composite се повишава по време на търговията в четвъртък с цели 1,54%, докато широкият индекс S&P500 нараства с 0,92%, а индексът DJIA - с 0,95%.

По-слабо се представят акциите на eBay Inc. и на AT&T, като те се понижават съответно с 6,47% и с 6,16% в резултат на по-слаби от очакваното финансови резултати за първото тримесечие. Спад с 2,13% бележат и акциите на General Motors, докато тези на Ford Motors поскъпват с над 2% след по-добри печалби и продажби за началото на годината.

В подкрепа за днешното добро възходящо рали на Уолстрийт са и серия силни икономически данни от САЩ (за рекордно ниските молби за помощи при безработица, за свиване на дефицита при търговията със стоки и за ръст на промишлените поръчки за стоки с дълготрайна употреба с 2,6% през март).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени