Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким обеща на южнокорейския президент Мун да не го буди с ракетни опити

| обновено на 27.04.18 в 07:51
4
Лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се срещнаха в демилитаризирана зона между двете страни.
Снимка: БТА

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е обещал на историческата среща днес с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, че няма да го буди с ракетни опити, които севернокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин, предаде БТА.

„Ким Чен-ун каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и обеща, че повече няма да тревожи съня му“, каза Юн Йон-чан - говорител на президента на Република Корея, съобщиха световните информационни агенции.

„Двамата лидери проведоха искрен и прям диалог за денуклеаризацията и установяването на постоянен мир на Корейския полуостров и за развитието на междукорейските връзки“, каза той.

Говорителят съобщи още, че на преговорите на най-високо ниво в Дома на мира в граничното село Панминчжон сестрата на Ким -  Ким Йо-чен, е предложила да се ускори обединението на двете Кореи.  

„Ким Йо-чен каза, че трябва да се ускори обединението на Корея“, каза Юн Йон-чан и допълни, че тази ремарка  била посрещната с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин предложи на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни, посочи още говорителят. „Президентът Мун отбеляза, че това би осигурило  съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни“, каза Юн Йон-чан.

Проектът за междукорейска жп линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския  полуостров да се доставят в Европа много по-бързо, пояснява ТАСС.

Здрависване на лидерите и пресичане на границата

По-рано днес лидерите на двете Кореи се здрависаха на демаркационната линия, разделяща полуострова, преди началото на историческата им среща на върха. Ким Чен-ун и Мун Дже-ин останаха всеки от своята страна на границата в село Панминчжон в демилитаризираната зона и усмихнати размениха няколко думи.

След това Ким Чен-ун пресече границата, ставайки първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната между двете страни през 1953 г.

По покана на Ким южнокорейският президент също направи няколко крачки в севернокорейската част на зоната и там двамата лидери си направиха снимка, преди да се върнат на южнокорейска територия, държейки се за ръце.

Предложението на Ким към Мун да прекрачи демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя бе направено спонтанно, заяви говорителят на южнокорейския лидер. „Щом Ким Чен-ун мина откъм южнокорейската страна на границата, президентът Мун запита риторично кога ще може и той да стъпи в Северна Корея. Ким Чен-ун отговори мигновено: „Може би ей сега“ и хвана президента за ръка с покана да го последва отвъд демаркационната линия“, посочи той.

Южнокорейският президент го стори без колебание, след което двамата държавни лидери известно време позираха пред камерите, стоейки вече в севернокорейската част на зоната.

Лидерът на КНДР призна на границата пред южнокорейския си колега, че е впечатлен от срещата с него на „подобно историческо място“. „Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и че президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия“, цитира негови думи телевизия Ен Ейч Кей.

Мун Дже-ин заяви на свой ред, че „това е много смела стъпка“ от страна на севернокорейския лидер, „ознаменувал с появата си този исторически момент“.

След това двамата лидери бяха посрещнати от южнокорейски почетна рота в традиционни костюми и се отправиха към Дома на мира за срещата на върха.

Първият кръг преговори продължи час и половина

Вътре Ким Чен-ун написа послание в специална книга, в която се подписват всички чуждестранни високопоставени гости. Според местни медии в него той казва, че сега започва нов момент в историята.

Подобно послание Ким отправи и в началото на разговорите си с южнокорейския президент: „Днес е исторически момент и много хора таят големи надежди. Ние трябва да постигнем добро споразумение,  но ако то не се изпълнява правилно, няма да има голямо развитие и мнозина ще се почувстват предадени. Така че съм изпълнен с доста решителност“.

От своя страна Мун Дже-ин заяви, че се надява на открит диалог и постигането на твърд ангажимент, така че корейският народ и хората, които желаят мир, да получат подарък. „Надявам се, че ще можем да говорим честно и да постигнем съгласие да дадем голям подарък на корейците и на хората по света, които искат мир“.

Мун Дже-ин и Ким Чен-ун прекараха на масата за преговори час и половина.

Ким се завърна в севернокорейската част на Панминчжон в черна лимузина, съпроводен от 12 телохранители, които тичаха край колата му.

Двамата ще се срещнат отново по-късно днес, след като обядват поотделно.

Програмата предвижда те да участват в церемония по засаждане на бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война и символизиращ мира и благоденствието на Корейския полуостров. След това Ким и Мун ще имат възможност да разговарят на четири очи по време на кратка разходка без придружители, преди да се върнат на масата за преговори.

Съпругите на двамата държавни ръководители ще участват в банкета, организиран в края на срещата на върха.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна