Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцартовият ефект с концертмайстора на Софийската филхармония

БНР Новини
Григор Паликаров, Милена Златарова и Павел Златаров (отляво надясно)
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Артистичното семейство Павел и Милена Златарови – концертмайстор и водач на виолите в Софийската филхармония ще бъдат солисти в концерта на 29 април в зала „България” – част от цикъла „Солистите на Софийската филхармония”. С неповторимия си стил на музициране, те ще представят силата на „Моцартовия ефект” върху публиката. Програмата, посветена на най-популярния композитор в света, включва увертюра към операта „Вълшебната флейта”, Симфония концертанте за цигулка и виола и Симфония №38 „Пражка”. На диригентския пулт ще застане Григор Паликаров.

„Моцартовият ефект” е установен в средата на 90-те години на миналия век, когато учени от Калифорнийския университет доказват, че слушането на музиката на австрийския композитор повишава коефициента на интелигентност у хората. И въпреки, че все още няма обяснение на това явление, Софийската филхармония кани всички почитатели да съпреживеят Моцарт в компанията на най-изявените ни музиканти.

Павел Златаров
е концертмайстор на Софийска филхармония и един от ярките представители на българската цигулкова школа. Като солист и камерен изпълнител е гостувал многократно в Япония. В периода 2002-2005 г. е канен като гост-концертмайстор на оркестъра на Fondazione Toscanini (Парма, Италия), където участва в симфонични и оперни проекти с диригенти като Лорин Маазел, Хосе Кура, Романо Гандолфи, Джанлуиджи Джелмети. Гастролирал е в Южна Корея и Киргизстан. В сезоните на Софийска филхармония е партнирал на изтъкнати изпълнители като Пламена Мангова, Жан Бернар – Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов, Патриция Копачинская.

Милена Златарова е водач на виоловата група в Софийската филхармония. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Димитър Чиликов. Носител е на първа награда от Националната среща „Стефан Сугарев”, Кюстендил (1985) и е лауреат на извънредна награда от националния конкурс „Светослав Обретенов”, Провадия (1988). В състава на Софийска филхармония Милена Златарова има щастието да работи с изключителни музиканти като Генадий Рождественски, Сър Невил Маринър, Юлиян Ковачев, Гена Димитрова, Пласидо Доминго. По време на подготовката им за концерта се срещнах и разговарях с тях.

Чуйте какво споделят в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени