Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници

| обновено на 27.04.18 в 12:02
Снимка: БГНЕС

Още 13 болници с над 50 процента държавно или общинско участие ще са обект на разследване, заради модела "болница в болницата". Досъдебни производства за безстопанственост са образувани в шест софийски болници, сред които са „Царица Йоанна", „Света Анна" и  „Националната кардиологична болница“.

Разследват се и лечебни заведения във Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен. През март подобни дела бяха образувани срещу други седем, сред които и "Пирогов“.

С постановление на главния прокурор ръководството и надзорът върху всички разследвания  са възложени на Софийската градска прокуратура, за да се избегнат съмненията в безпристрастност и за да се осигури по-пълно, всестранно и обективно разследване, съобщиха от държавното обвинение.


След проверка, която Върховната касационна прокуратура възложи на Министерството на здравеопазването след като стана ясно, че болници с преобладаващо общинско и държавно участие са сключвали договори с частни  лечебни заведения в нарушение на Закона за лечебните заведения. 
Докладът на здравното министерство обобщава констатациите от извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и „Вътрешен одит“, уточняват от прокуратурата и изброяват лечебните заведения, сред които са и пет софийски. 
Концентрирането на всички дела в Софийската градска прокуратура, е  за да няма съмнения в пристрастност при разследването, уточняват от държавното обвинение. 

Под заплаха от подобни дела са и още 15 лечебни заведения, сред които доста столични, по отошение на които ВКП е  възложила на МВР да извърши допълнителна проверка на множество договори за възлагане на медицински услуги. Тази проверка трябва да приключи до два месеца.

С делата, образувани от началото на годината, лечебните заведения, които се разследват, заради модела "болница в болницата", стават над 20.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна