Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран и Корейският полуостров бяха сред въпросите, засегнати на пресконференцията на Меркел и Тръмп

| обновено на 28.04.18 в 10:01 БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След разговор с германския канцлер Ангела Меркел американският президент Доналд Тръмп заяви, че е ангажиран да поправи американските търговски дисбаланси с Европа. Двамата лидери са коментирали и темата за иранската ядрена програма. Според Меркел сключеното ядрено споразумение с Иран не е достатъчно за да възпре амбициите на Техеран:

"Споразумението не е достатъчно, за да се гарантира, че амбициите на Иран са овладени и удържани. Важно е да се знае, че Иран чрез програмата си за балистични ракети се опитва да оказва геополитическо влияние в Сирия и Ливан. Трябва да се погрижим този опит за влияние да се ограничи. И отвъд иранската сделка да се установи надеждност."

Тръмп от своя страна беше категоричен, че Иран няма да произведе в бъдеще ядрени оръжия. Американският президент засегна и темата Северна Корея, като обяви, че за място срещата между него и Ким Чен-ун вече се обмислят само два варианта:

"Мисля, че някои много хубави неща могат да се случат във връзка със Северна Корея. В момента уточняваме срещите. Останаха само две страни като възможни места",  каза Тръмп. Той допълни, че е окуражен от историческата среща между лидерите на двете Кореи вчера. Тръмп обаче увери, че САЩ ще продължат натиска над Пхенян, докато обещаното ядрено разоръжаване не стане факт.

Тръмп е заявил, че смята за свое задължение да се опита да постигне мир на Корейски полуостров без ядрени оръжия. Той трябва да опровергае две подозрения, отбелязва Асошиейтед прес: първо,  способен ли е да води трудни преговори за мир и да постигне успех там, където предшествениците му се провалиха; и второ, наистина ли севернокорейският лидер Ким Чен-ун е готов да се откаже от ядреното оръжие, с което страната му се опитва да се сдобие от години.

На историческа среща в Панминджон ръководителите на Северна и Южна Корея подписаха декларация за "пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров" и официално слагане на край на Корейската война.

Международната общност приветства договореното, но предупреди, че има резерви и ще прояви бдителност, защото лидерите на двете страни не посочиха конкретни стъпки и срокове за постигането на траен мир.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна